HTML

Górcső alatt az OTP Bank Liga

Friss topikok

Kiss Filip, a szlovák (magyar?) futball reménysége. (interjú)

2014.01.23. 18:30 | Darázs Tamás | 2 komment

Címkék: Magyarország Szlovákia Slovan Bratislava Kiss Filip Cardiff City Inter Bratislava Ross County

Az elmúlt hetekben egyre többet olvashattak a magyar szurkolók egy bizonyos Kiss Filip nevű, korábban többszörös szlovák utánpótlás válogatott labdarúgóról, aki jelenleg a skót első osztályban szereplő Ross Countyban ontja a gólokat. De vajon ki is Ő tulajdonképpen?

Kiss Filip Artmedia.jpg

A kezdetek

Kiss Filip 1990. 10. 13-án látta meg a napvilágot a csallóközi Dunaszerdahelyen. Korai gyermekkorát Kisudvarnokon (dunaszerdahelyi járás) töltötte, majd a labdarúgás és tanulmányai kedvéért a szlovák fővárosba, Pozsonyba költözött. Ifjúsági éveit az Inter Bratislavában töltötte, itt vált belőle 2008-ban profi labdarúgó. Nem sokkal később bemutatkozott az U19-es szlovák válogatottban is. Csillaga rohamos emelkedésnek indult, mikor 2009 júliusában a városi rivális Artmedia Petržalka csapatához igazolt. A pozsonyligetfalui gárdában hamar kulcsjátékossá nőtte ki magát és ennek köszönhetően 2010-ben egy újabb váltás mellett döntött, de ekkor már Szlovákia első számú csapatához, a Slovan Bratislavához csatlakozott. A védekező és támadó középpályásként is egyaránt bevethető játékosnak egy szezon elég volt ahhoz, hogy kinője a Slovan Bratislavát és a Corgoň Ligát, amelyet abban az évben megnyert és mellette a Szlovák Kupát is a magasba emelhette. Ezért sem meglepő, hogy a Championshipben szereplő Cardiff City 2011-ben előbb 630 ezer euróért kölcsön vette, majd a szezon végén további 630 ezer euróért végleg megvásárolta.

Kiss Filip Slovan 2.jpg

Légiós sors

Kiss Filip két esztendő alatt példátlan fejlődésen ment keresztül, ifistából a szlovák bajnokság egyik legjobb játékosa vált, ez mellett pedig a szlovák U21-es válogatott csapatkapitányi karszalagját is megkapta. Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy Filipnek a további fejlődés érdekében külföldre kell igazolnia. A fiatal játékosról tudni kell, hogy az angol futball szerelmese, egy britanniai ajánlat minden másnál elsőbbséget élvezett számára. Vágya 2011. 07. 21-én vált valóra, mikor is a Championshipben vitézkedő walesi gárda, a Cradiff City csapatához került kölcsönben. Az új állomáshelyén sem volt megszeppenve, hamar a kezdőcsapatba játszotta magát, azonban csapatával a Championship Play Offban alulmaradt a Wast Ham Uniteddal szemben 5:0-s összesítésben.

Kiss Filip Cardiff.jpg

2012/2013-as szezonban azonban valami megváltozott. A skót Malky Mackay vezetőedzőnél kegyvesztett lett és mindössze 78 játékpercet adott az egész szezonban a fiatal játékosnak. Csapata tanulva az előző évi hibából, esélyt sem adott a többi Championship riválisának és 8 pontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot. Filip újabb címet szerzett, mégis karrierje legrosszabb szezonjának mondható el a tavalyi.

Az álma valóra vált, Premier League játékos lett, de koránt sem lehetett felhőtlenül boldog. Az edző a továbbiakban sem számolt vele, nem mellesleg a feljutásnak köszönhetően súlyos euró milliókért vásároltak játékosokat, tovább rontva Filip esélyeit. A józan paraszti ész azt diktálta, hogy távoznia kell kölcsönbe egy olyan csapathoz, ahol folyamatos játéklehetőséget biztosítanak számára. Érdeklődőben nem volt hiány, azonban nyáron nem tudtak megegyezni a klubjával. Ahogy várható volt, nem kapta meg a lehetőséget edzőjétől, akit nemrég menesztettek a csapat gyenge szereplése miatt. Az új vezetőedzőnek a norvég Ole Gunnar Solksjaer került kinevezésre, ami reményt adhatott Filipnek, hiszen új edzőnél új lappal indul minden játékos, ennek ellenére mégis a váltás mellett döntött, tesszem hozzá, ez egy nagyon jó döntés volt.


Tavasszal a skót első osztályban szereplő Ross County csapatához került kölcsönbe fél évre. Bemutatkozása stílusszerűre sikeredett, két meccsen négy találat több mint imponáló, nem mellesleg ezzel korán átvette a vezetést a házi góllövő listán. Ha tartani tudja jelenlegi formáját, könnyen elképzelhető, hogy a következő szezonban végre valóra válik az álma és bemutatkozhat a Premier Leagueben.

Interjú

Manapság egyre több hazai szakember szólal meg labdarúgók honosítása ügyében. Legutóbb Mészöly Gáza nyilatkozott arról, hogy nem kellene elzárkóznunk a honosítástól és követendő példaként beszélt Ausztriáról és Belgiumról. Kiss Filippel erről is beszéltünk:

Gratulálok az utóbbi fordulókban nyújtott teljesítményedhez. Úgy tűnik telitalálat volt a Ross County csapata. Ha így folytatod, könnyen meglehet, hogy a skót nagyágyú Celtic célkeresztjébe kerülsz. Maradnál hosszabb távon is Skóciában?
Kiss Filip: Legfontosabb pillanatnyilag, hogy minden mérkőzésen jobb és jobb teljesítménnyel ajándékozzam meg a szurkolókat. Nem tudom mi lesz a nyáron, nagyon nem is gondolkodom rajta, most csak az a fontos, hogy minél jobb legyek a pályán. Hosszú távú célom, hogy a Premier Leagueban játsszak.

A Debreceni VSC szurkolók nagyon örülnének, ha csapatukban szerepelnél. Elképzelhetőnek tartod, hogy egyszer az NB1-be igazolsz?
Kiss Filip: Az igazat megmondva, ezen még nem gondolkodtam.

Voltál a szlovák U21-es válogatott csapatkapitánya is, 1,2 millió eurót fizetett érted a Cardiff City, ahol bizalmat olyan teljesítménnyel háláltál meg, amely bőven befért volna az A válogatottba. Ennek ellenére nem kaptál meghívót a korábbi szövetségi kapitánytól. Mi volt ennek az oka?
Kiss Filip: Talán azért, mert akkoriban zajlott az U21-es Világbajnokság selejtezősorozata. Én voltam a csapatkapitány, nagyon jó esélyünk volt kijutni, de végül sajnos nem sikerült. A szövetség a siker érdekében nélkülözte A válogatottjából a korosztály legjobbjait.

Dunaszerdahelyen születtél, kisudvarnoki származású vagy, de világéletedben pozsonyi klubokban fociztál. Az édesapád magyar, édesanyád szlovák nemzetiségű. Te milyen nemzetiségűnek tartod magad?
Kiss Filip: Szlovák nemzetiségű vagyok, de olyan helyen nőttem fel, ahol túlnyomó többségben magyarok élnek.

Ha februárban a szlovák és a magyar válogatottól is kapnál meghívót. Melyiket választanád?
Kiss Filip: Talán Szlovákiát, mert kiskorom óta itt élek, itt nőttem fel.

Kiss Filip Slovensko.jpgKiss Filip a szlovák U21-es válogatott csapatkapitánya

A bejegyzés trackback címe:

https://darazstamas.blog.hu/api/trackback/id/tr365777805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ukkrm0 2014.01.24. 12:04:49

Egy próbát megérne, de egyértelműnek tűnik a dolog.

Darázs Tamás 2014.01.24. 12:21:54

@ukkrm0: Nincs lehetetlen, de ha sikerrel akar járni a szövetség, akkor nem gondolkodni kell, hanem cselekedni. Itt a probléma.
süti beállítások módosítása