HTML

Górcső alatt az OTP Bank Liga

Friss topikok

Már 2009-ben megnyerték a németek a VB-t

2014.07.15. 19:33 | Darázs Tamás | 2 komment

Címkék: utánpótlás Európa-bajnokság Németország Mario Götze Mesut Özil Világbajnok

A 2014-es labdarúgó Világbajnokság győztese rendkívül meggyőző játékkal Németország csapata lett. Azonban ha jobban utánajárunk a dolgoknak, tisztán látszik, hogy a német labdarúgás már 2009-ben csúcsra jutott, s már akkor megnyerte a 2014-es Világbajnokságot. Ugyanis ebben az évben a labdarúgás történetében először U17, U19 és U21-es korosztályban is Németország lett az Európa-bajnok. Ezt a hihetetlen teljesítményt 2009 előtt és után sem tudta egyetlen nemzet sem megismételni.

Germany.jpg

Ez önmagában természetesen nem jelent semmi, elég csak Magyarország U19-es EB-en és az U20-as VB-n elért bronzéremére gondolni. Sajnos, akkor a magyar labdarúgás megmentőinek kikiáltott játékosok csúnyán leszerepeltek a nagyválogatottban és a klubcsapataikban is inkább csak epizódszerepekhez jutnak. Németországban azonban nagyon ügyeltek arra, hogy a rengeteg munka árán kinevelt játékosok ne kallódjanak el, amit valljuk be, sikerült is elérniük. Most azonban tekintsük meg, hogy miért is 2009-ben nyerte meg az idei VB-t a németek. Górcső alatt az „arany mesterhármast” elérő generáció.

U21-es EB győztes német válogatott

2009-ben Svédországban megrendezésre került U21-es Európa-bajnokság mezőnye nagyon erősnek volt mondható. A spanyolok, az olaszok, az angolok és a németek is egyaránt jó eséllyel pályázhattak a bajnoki címre. Utólag elmondhatjuk, hogy a későbbi győztes Németország csapatában olyan játékosok szerepeltek, akik alapjaiban változtatták meg a német válogatott stílusát.
2009-ben Svédországban megrendezett EB döntőjében a német ifjak Anglia legjobbjait söpörték le 4:0-val. A döntőben a Bayern München nevelése, ámde már a Hertha Berlin alkalmazásában álló Sandro Wagner duplázott, a Bayer Leverkusen jobb oldali védője, azonban a legutóbbi szezonban már a középpálya jobb oldalán futballozó Gonzalo Castro és az Arsenal irányítója, Mesut Özil talált be még. A mérkőzés emberének Mesut Özilt választották. 


Mesut Özil 1 góljával és 2 gólpasszával a meccs embere lett.
 

Az Anglia elleni EB döntő német kezdőcsapata, zárójelben aktuális klubjuk:
Manuel Neuer (Bayern München) – Andreas Beck (Hoffenheim), Jerome Boateng (Bayern München), Benedikt Höwedes (Schalke 04), Sebastian Boenisch (Bayer Leverkusen) – Sami Khedira (Real Madrid), Mats Hummels (Borussia Dortmund) – Fabian Johnson (Borussia Mönchengladbach), Mesut Özil (Arsenal), Gonzalo Castro (Bayer Leverkusen) – Sandro Wagner (Hertha Berlin)

Amint a felállásból kiderül, a vasárnap világbajnokságot nyert német válogatott hat alapembere 2009-ben már jelezte, ide a trófeát. Mára ezek a srácok a világ legjobbjaivá nőtték ki magukat. Margóra természetesen muszáj megemlíteni, hogy habár a VB keretben nem került be Andreas Beck, Gonzalo Castro, a cserepadról Marko Marin, Dennis Aogo és Marcel Schmelzer is már bemutatkozott a felnőtt válogatottban. További érdekesség, hogy időközben Sebastian Boenisch a lengyel, Fabian Johnson az amerikai válogatottban mutatkozott be.

A kerettel kapcsolatban még érdekes sztori Thomas Müller esete. 2009-ben Ő is kapott meghívót az U21-es válogatottba, azonban visszautasította, mivel ekkor kapott meghívót a Bayern München akkori edzőjétől, Louis van Gaaltól a felnőtt keret nyári alapozására. Jó döntés volt ez egyértelműen.

U21.jpgA 2009-ben EB-t nyert csapat 6 játékosa is kulcsszereplője volt a VB-t nyert csapatnak.

 

U19-es EB győztes német válogatott

Az U19-es EB-t nyert német válogatottban is számos, nagyon ígéretes játékost ismerhetett meg a nagyvilág, azonban ki kell mondani, hiába nyertek EB-t, a játékosok többsége nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Többségükből Bundesliga 2-es játékos lett. Kivétel ez alul a Hannover 96 kapusa, Ron-Robert Zieler, aki a brazíliai Világbajnokságon a Nationalelf harmadik számú kapusaként ott volt.

Ez a korosztály 2008-ban rendkívül könnyedén nyerte meg a bajnokságot és olyan hatalmas tehetségekkel rendelkezett, mint Dennis Naki vagy Timo Gebhart, akik mára középszerű játékosokká váltak. Björn Kopplin, a Bayern München nevelése 2007-ben U17-es Európa válogatott is volt, mára a Bundesliga 2-ben szereplő Union Berlin labdarúgója. Sokkal-sokkal több volt ebben a keretben.

Hozzá kell tenni, azért annyira nem rossz a helyzet. Igaz, a VB győztes keretben csak egy játékosuk volt, azonban Lars Bender és Sven Bender rendszeresen a válogatott tagjai, de Stefan Reinartz is már öt alkalommal magára húzhatta a címeres mezt.

Az Olaszország elleni EB döntő német kezdőcsapata, zárójelben aktuális klubjuk:
Ron-Robert Zieler (Hannover 96) – Denis Diekmeier (HSV), Florian Jungwirth (VFL Bochum), Stefan Reinartz (Bayer Leverkusen), Björn Kopplin (Union Berlin) – Lars Bender (Bayer Leverkusen), Sven Bender (Borussia Dortmund) – Marcel Risse (1.FC Köln), Timo Gebhart (1.FC Nürnberg), Dennis Naki (Genclerbirligi) – Richard Sukuta-Pasu (Cercel Brügge)

Érdekesség, hogy a kispadon ott ült azaz Ömer Toprak (Bayer Leverkusen), aki ma már a török válogatottban szerepel.

germany u19.jpgEmberhátrányban játszva 3:1 arányban győzték le a döntőben Olaszország csapatát.

 

U17-es EB győztes német válogatott

A német U17-es válogatott 2009-ben hazai pályán léphetett pályára és nyerte meg a bajnoki címet rendkívül meggyőzően. A csoportkörben Törökországot 3:1-re, Angliát 4:0-ra, Hollandiát 2:0-ra verték, az elődöntőben Olaszországot 2:0-ra, majd a döntőben Hollandiát 2:1-re győzték le. Ezen az Európa-bajnokságon ismerkedhetett meg a közönség a német futball jövőjének egyik legmeghatározóbb játékosával, a VB döntő gólszerzőjével, Mario Götzevel. 


Mario Götze vs Anglia

Götze mellett az U17-es EB győztes csapatot Shkodran Mustafi képviselte még. A Barcelona frissen igazolt kapusa Marc-André ter Stégen nem volt ott a válogatott keretben, köszönhetően hatalmas bakijának az USA elleni felkészülési mérkőzésen, azonban Ő is már bemutatkozott a felnőtt válogatottban és minden bizonnyal még fog is lehetőséget kapni.

A Hollandia elleni EB döntő német kezdőcsapata, zárójelben aktuális klubjuk:
Marc-André ter Stégen (Barcelona) – Bienvenue Basala-Mazana (-), Marvin Plattenhardt (Hertha Berlin), Robert Labus (-), Shkodran Mustafi (Sampdoria) – Christopher Buchtmann (FC St. Pauli), Reinhold Yabo (Karlsruher SC), Lennart Thy (FC St. Pauli), Mario Götze (Bayern München), Matthias Zimmermann (Borussia Mönchengladbach) – Kevin Scheidhauer (WFL Wolfsburg)

Germany u17.jpgGötzéék nagyon simán nyerték a hazai rendezésű U17-es EB-t 2009-ben.

Öt évvel ezelőtt mutatkozott meg igazából a német utánpótlás ereje és azóta csak ontja magából a nagyobbnál nagyobb tehetségeket. Kíváncsian várjuk, hogy a héten rajtoló, Magyarországon megrendezésre kerülő U19-es Európa-bajnokságon kik lesznek a nagy felfedezettek a német csapatban. Egy biztos! A német csapat keretét tekintve egy igazi fekete ló lesz, hiszen a már befutott sztárok, mit például a Schalkeban játszó Max Meyer és Leon Goretzka, vagy a Stuttgartba berobbant Timo Werner nem lesz ott a német keretben.

 


Az EB-re Spanyolországon keresztül jutottak ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://darazstamas.blog.hu/api/trackback/id/tr996511243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibikeee 2014.07.16. 03:37:38

nice :)

Csak rühellem a németeket.... Vagyis a német fußball kultúrát...

Darázs Tamás 2014.07.16. 20:38:39

@Tibikeee: Lehet Őket utáni vagy szeretni, de zseniálisan csinálják, el kell ismerni :)
süti beállítások módosítása